Ben şu zencefile kokusundan mıdır, tadından mıdır nedense hep mesafeli durdum. Ama geçen sene hiç gitmeyecekmiş gibi duran ülser problemimi kesti ya artık hakkını vermem lazımdı. Zencefil neredeyse her derde deva bir bitkiymiş. Akciğer rahatsızlıklarına, mide rahatsızlıklarına, hazımsızlığa, baş ağrısına, eklem romatizmasına, alerjiye, ülsere, tiroide neredeyse her şeye iyi geliyormuş. Zencefilin tazesinin daha etkili olduğunu duydum. Bu yüzden bahçede zencefil yetiştirmeye karar verdim. Zencefilin asıl kullanılan yeri toprak altındaki rizom denen ince uzun biçimsiz gövdesidir. Kökleri toprak üstüne çıkan gövdesi, yeşil yaprakları ve çiçekleri vardır. Tohumu toprağa dikilip yetiştirilebilir. Rizomunu kullanarak dikilirse bitki daha kısa sürede büyür. Rizomunu bıçakla on beş parçaya ayırdım. Bir bardak suda bir gün beklettim. İki gün içinde sürgünler çıkmaya başladı. Sürgünler üste kalacak şekilde toprağa diktim. Zencefillerim büyüdü, hatta kırmızı çiçekler açtı. Kırmızı çiçekli zencefillerden elde ettiğim tohumları da toprağa diktim. Tohumlardan yetişen zencefillerin bir kısmı kırmızı bir kısmı ise sarı çiçekler açtı.

1. Rizomun bıçakla parçalara ayırılıp toprağa dikilmesiyle elde edilen zencefillerin genetik yapısı aynı mıdır? Bu üreme çeşidi hangi üreme tipidir. Cevabınızı gerekçesiyle belirtiniz

Zencefil

2. Rizomdan parçalar kesilerek toprağa dikilmesiyle elde edilen bu üreme şekli, hayvanlarda görülen üreme şekillerinden hangilerine benzerlik göstermektedir. Cevabınızı gerekçesi ile belirtiniz.